utorok 20. októbra 2015

7 dôvod, prečo je kresťanstvo najmodernejším náboženstvom

Presvedčil vás dnešný svet a média, že kresťanstvo je spiatočnícke? Tak sa na to pozrime.



1. Veda - ľudia, ktorý poznajú iné náboženstvá, vedia, že sú skôr namierené proti vede alebo sa o ňu priveľmi nezaujímajú. Poznanie o svojom bohu či bohoch čerpajú z iných zdrojov - posvätných spisov, transcendentnej meditácie a pod. Mnohé - ako napríklad východné náboženstvá - učia, že sa treba vracať naspäť, nie hľadieť dopredu. Niektoré - napríklad budhizmus - sa snažia dosiahnuť priam vysušenie a vyhasnutie všetkých túžob, nirvánu. Vedecká zvedavosť je teda na prekážku. Samozrejme aj kresťanstvo má Sväté Písmo či rozjímanie. Učí však aj to, že Boha možno poznať z viditeľných vecí (Rim 1). To viedlo kresťanských učencov už od staroveku k tomu, že sa zaujímali o všetko okolo seba. Svätý Izidor či Albert sú len niektorými z príkladov učencov, ktorých poznanie sa rozprestieralo azda na všetky vtedy dostupné vedné odbory.

2. Univerzity - Aj keď sa dnes dosť o význam vysokoškolského vzdelania diskutuje, predsa len významným spôsobom ovplyvňujú a menia svet. Sú miestom mnohých vynálezov, objavov, miestom otvárania nových obzorov. A práve ony sú vynálezom Cirkev.

3. Dôraz na dušu i telo. Zdá sa vám, že sú ľudia, ktorí slúžia kultu tela, robia z neho svoju modlu a všetky ich snahy smerujú k formovaniu dokonalého tela? Alebo poznáte ľudí, ktorí len hovoria o vedomostiach či mysli? Cirkev vždy kládla dôraz na obe. Človek je dušou i telom. Oboje treba rozvíjať a starať sa o ne ako o dar.

4. Oddych - Kresťanov a židov už od rímskych čias pohania obviňovali z lenivosti. No v súčasnej dobe sa čoraz viac objavuje potreba odpočinku pre dušu i pre telo. Nevznikol víkend práve z konceptu nedeľu? Prípadne z kombinácie židovského sabatu a kresťanskej nedele? To mi len tak teraz napadlo.

5. Odpustenie - V súčasnosti, čoraz viac psychológov konštatuje, že vďaka sviatosti zmierenia je medzi psychicky chorými pacientmi v porovnaní s inovercami menej kresťanov a zvlášť katolíkov. A to práve vďaka odpusteniu a najmä sviatosti zmierenia.

6. Učenie o rodine a sexualite - Posledné sociologické výskumy dokazujú, že pre deti je najlepšie, keď vyrastajú s oboma rodičmi. To Cirkev učí a zastáva od nepamäti.

Taktiež množstvo výskumov dokazuje, že najpevnejšie sú manželstvá párov, ktorí sa pred manželstvom zriekli sexuálneho styku. Hľa, znova učenie Cirkvi.

7. Šťastie - nedávno som čítal, že istý výskum z Veľkej Británie zistil, že veriaci ľudia sú šťastnejší než neveriaci.

A to môžem potvrdiť aj sám, keďže som nebol veriacim vždy. :)

Ako povedal Benedikt XVI.:

Šťastie, ktoré hľadáte, šťastie, ktoré si zaslúžite, má meno. Je to Ježiš Kristus.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára