štvrtok 1. októbra 2015

Cirkevní otcovia & Manželstvo II. - Church Fathers & Marriage II. - I Padri della Chiesa & Il Matrimonio II.

Dnes len dva citáty: z Listu svätého Polykarpa Filipanom a z Listu Diogenetovi.

Apoštol Pavol v liste Filipanom (1,9)
Svätý Polykarp (*69 - †155), žiak svätého apoštola Jána a učiteľ sv. Ireneja,  napísal list cirkvi vo Filipách. Skutky apoštolov hovoria o tom, ako túto miestnu cirkev založil apoštol Pavol po stretnutí so svätou Lýdiou.

List Diogenetovi (gr. Πρὸς Διόγνητον) bol napísaný v polovici 2. storočia. Je adresovaný vyokopostavenému, ale inak nezmámeu pohanovi Diognetovi. Možno to bol stoik Diognet, učiteľ Marka Aurélia a známy filozof, ktorý požíval v spoločnosti veľkú vážnosť. Autor seba označuje ako žiak apoštolov.

„...naučme sa konať podľa Pánových prikázaní. Potom naučte svoje ženy žiť podľa pravej viery a milovať čistou láskou a úprimne svojich mužov, a vo všetkej zdržanlivosti vychovávať deti a ostatných v Božej bázni. Učme vdovy, aby žili počestne podľa Pánovej viery a ustavične sa modlili za všetkých, aby neboli lakomé, aby nekonali nijaké zlo, aby si uvedomovali, že sú Božím oltárom a Boh vidí všetko a neutajú sa mu nejaká myšlienka, ani žiadna tajnosť srdca.“

(List sv. Polykarpa Filipanom)

Citát z Listu Diognetovi sa nevenuje priamo manželstvu a rodine, ale kresťanom vo všeobecnosti. V podstate hovorí, že kresťania sú síce vo svete, ale nie sú zo sveta.

Kresťania sa nelíšia od ostatných ľudí ani pôvodom ani rečou ani spôsobom života. Nemajú vlastné mestá, nehovoria zvláštnym jazykom, nežijú odlišným spôsobom.Ich učenie nie je výsledkom premýšľania zvedavých ľudí, ani neposkytuje ľudskú náuku, ako je tomu u niektorých. Bývajú tak, ako každému život priniesol, v mestách helénských i barbarských. V odievaní a jedle sa prispôsobujú domácim zvykom.
Čo sa však týka života, dávajú neuveriteľný príklad obdivuhodného života.
Bývajú síce vo svojom, ale žijú ako cudzinci. Cudzina je im vlasťou a vlasť cudzinou. Ženia sa ako ostatní, rodia deti, ale narodené deti neodhadzujú.Majú všetci spoločný stôl, nie však lôžko. Majú telo, nežijú však podľa priania tela. Žijú na zemi, domov však majú v nebi. Poslúchajú zákony avšak spôsobom svojho života zákony prekonávajú.Všetkých milujú a od všetkých sú prenasledovaní. Ľudia ich nepoznajú a predsa ich odsudzujú. Ľudia ich zabíjajú a oni dostávajú život. Žobrú a predsa mnohých obohacujú. Všetkého sú zbavovaní a predsa majú všetkého nadbytok. Ľudia ich znevažujú, a im sa uprostred hanby dostáva slávy. Osočujú ich a oni podávajú dôkaz svojej spravodlivosti. Zlorečia im, a oni dobrorečia, žehnajú. Ubližujú im, a oni preukazujú úctu. A keď preukazujú dobrodenia, trestajú ich ako zločincov. A keď sú takto trestaní, radujú sa, ako by znovu dostávali život. Židia proti nim bojujú ako proti cudzincom. Pohania ich prenasledujú. A tí, ktorí ich nenávidia, nemajú k nepriateľstvu žiaden dôvod.
Jednoducho povedané: Ako je duša v tele, tak sú kresťania vo svete...

(List Diognetovi 5-6)

English 

Very soon... :)


Italian 

Tra pochissimo... :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára